Tiramisu Homemade.
Aku ajar korang guna kaedah yg paling mudah dgn menggunakan bhn2 yg senang di dapati.. yelahkan, byk cara org buat tiramisu dgn bahan2 yg kadang2 sukar nak dpt kat tmpt kita.. contohnya mascarpon cheese.. mmg pyh betul nak jumpa cheese tu.. cisss..!!
2. Kek Sponge.. beli je kat giant kalau malas nak bikin sendiri..
Kat giant mcm2 perisa ada.. aku carik perisa coklat.. tp takde lak.. yg ada perisa pandan aje.. huhuhu.. beli gak la sbb nak mkn tiramisu punya psl..
Ada org buat tiramisu guna biskut tiramisu kan.. ladyfinger ke hape ntah namanya.. tp aku lebih suka kek.. utk korang terpulang le.. nak kek boleh, biskut pun boleh..
3. Whipping cream.. guna dlm 250ml..
Ada mcm2 brand dan boleh di dapati di giant/jusco/cold storage dan sebagainya.. carik kat tempat brg2 sejuk ye.. korang nak beli yg 200ml pun boleh.. aku mmg suka beli yg 1 liter sbb boleh buat lebih..
5. Serbuk koko
6. Serbuk nescafe dan esen vanila
7. Air utk bancuh nescafe.. bancuh tanpa gula ye..
Utk makluman, aku doublekan semua bhn di atas kecuali kek/serbuk koko/mixer sbb aku suka byk cheese.. lg byk cheese dia lg best bila di makan..
Cara2 nak buat :
1. Mula2, masukkan cream cheese dlm bekas mixer tu.. apa2 bekas yg bersesuaian pun boleh..
2. Campurkan 250 ml whipping cream
3. Masukkan satu sudu teh esen vanila..
4. Masukkan setengah cwn gula castor..
5. Dan korang putar semua bhn tersebut sampai sebati semuanya mcm kat atas ni.. guna kelajuan paling rendah dulu.. pastu selow2 tingkatkan kelajuan.. jgn terus laju lak, kang terpercik kuar semua bhn2 tu kang..
Tak pun, korang putar dulu cream cheese dgn gula, esen vanila... last sekali baru whipping cream.. aku sbb dah biasa buat tu yg campur selonggok terus tu.. hehehhe..
6. Bancuh air td dgn sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ni gunanya utk melembabkan kek td...
Mlm td aku buat mcm ni, tuang sket air nescafe dlm piring kecik..
Jgn rendam tau.. lembabkan ala kadar cukup.. pastu masuk dlm bekas khas.. kek td aku bentukkan mcm ni sbb aku nak buat tiramisu dlm cawan..
8. Akan jd camni le..
9. Pastu sauk cheese yg di putar td ke dalam cwn.. sukati korang le nak tebal byk mana.. aku suka byk2.. sbb sedap..
1 comments :
kau ka yang buat Mie ooii. . terer jugak kwn ak neh hahak
Post a Comment